Kennissessie AMR Europe


3D printing: Hype of evolutie?

Door:    AMR Europe
Tijden:  donderdag  9 november - 10.30-11.30 uur - sessieruimte B

Gaat de markt van 3D printers de wereld opschudden ? Of is er slechts sprake van verschijnsel dat tijdelijk bovenmatige media aandacht krijgt en daardoor belangrijker lijkt dan het in werkelijkheid is ?
In een begin dit jaar gepubliceerd rapport van Berenschot wordt de Nederlandse 3D printing omzet over 2017 geschat op zo’n € 120 miljoen. Op een Bruto Binnenlands Product van bijna € 700 miljard is dit  natuurlijk te verwaarlozen. Volgens velen is er slechts sprake van een hype die wel weer zal overgaan omdat de techniek veel te langzaam is en de gemaakte onderdelen te zwak zijn in vergelijking tot de traditionele vormen van productie zoals  verspaning of spuitgieten. Aan de andere kant : de 3D printing omzet is binnen 2 jaar verdubbeld, wereldwijd is er sprake van een groei van ruim 37%  en is de markt inmiddels goed voor een omzet van miljarden dollars. Volgens Raoul Leerling , econoom bij de ING, zal de opkomst van de 3D printer grote gevolgen hebben voor de wereldhandel doordat veel meer lokaal geproduceerd zal gaan worden waardoor het volume van de wereldhandel rond 2060 tot wel 25% lager zal worden.

Het jaar 2060 is nog ver weg en de ervaring leert dat verwachtingen niet altijd blijken uit te komen. Het is echter wel een feit dat 3D printing steeds meer wordt toegepast binnen de machinebouw, de luchtvaart,  automotive en de medische sector. Naast het printen in kunststoffen is het inmiddels ook mogelijk om te printen in metalen zoals RVS, Inconel, Aluminium en Titanium.

Is 3D printing dan alleen geschikt voor de grotere bedrijven die de mogelijkheid hebben om fors te investeren in deze techniek ? Absoluut niet! AMR Europe laat  u een aantal voorbeelden laten zien hoe 3D printing of additive manufacturing inmiddels ook wordt ingezet binnen MKB bedrijven.  

AMR Europe
Brinkerweg 5
8166 GD Emst
   
T: 0578 - 662 777
E: info@amreurope.com

www.amreurope.com