STT Products. Solution Provider

Al ruim 30 jaar weten bedrijven uit de maakindustrie STT Products te vinden als het gaat om het meedenken en realiseren van slimme, technischeoplossingen voor hun bedrijf. Wij ontwerpen, ontwikkelen en produceren speciaal machines en volautomatische assemblagelijnen voor de maakindustrie. Het gehele product- en machineontwikkelingsproces wordt door ons verzorgd. Contact met de klant en intensief overleg staa hierin centraal. De klant zelf kent immers de processen en producten het beste. Zo ontstaan duurzame samenwerkingen.

Een mooi voorbeeld van zo’n duurzame samenwerking is die met het Groningse bedrijf XPAR Vision B.V., dat wereldwijd innovatieve sensor technologie levert en implementeert in de verpakkingsglasindustrie. Daarmee optimaliseren zij de productieprocessen van hun klanten door middel van automatisering en robotisering. Twaalf jaar geleden klopte XPAR Vision bij STT Products aan met een aanvraag voor een relatief eenvoudige camerabehuizing. Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen en is STT Products betrokken geraakt bij de totstandkoming van diverse slimme meet- en automatiseringsoplossingen voor de glasindustrie. In het afgelopen twee jaar is de BlankRobot tot stand gekomen, een hightech robotoplossing voor het smeren van de mallen waarmee flessen en glazen gevormd worden. Hiervan zijn er inmiddels over de hele wereld al meerdere exemplaren verkocht en geïnstalleerd.

 

XPAR Vision bedacht de smeeroplossing en het bijbehorende proces, wij dachten mee met de uitvoering ervan en realiseerden de hardware van het project. De BlankRobot werd zo een 7 meter lange robotoplossing die volautomatisch en met hoge precisie mallen smeert.

In onze ontwerpen volgen wij de principes van Smart Manufacturing op, samen met de klant willen we zo bouwen aan de fabriek van de toekomst. Fabrieken waarin er efficiënt, duurzaam en met zero-defect­ wordt geproduceerd.

 

Wanneer een klant bij ons komt met een vraag zijn er grofweg drie stappen te onderscheiden tot het  eindproduct. Allereerst wordt in kaart gebracht waarmee wij u het beste kunnen helpen en wat de wensen en eisen zijn. We inventariseren het proces of product en er worden verschillende concepten onder de loep genomen om de voor– en nadelen met elkaar te vergelijken. Wanneer het concept helder is gaan we over tot de detail engineering.

 

Als het ontwerp is goedgekeurd en vrijgegeven worden vervolgens de diverse maakdelen in onze moderne CNC werkplaats verspaand. We doen zo veel mogelijk in-huis om doorlooptijden te verkorten en eventuele wijzigen snel door te kunnen voeren.

Wanneer alle vervaardigde en ingekochte onderdelen gereed zijn wordt de machine en/of opstelling volledig opgebouwd en van besturingssoftware voorzien. Vervolgens wordt de werking van de machine intensief getest en waar nodig geoptimaliseerd. Na vrijgave wordt de machine of opstelling bij u ter plaatse door ons geïnstalleerd en worden alle gebruikers geïnstrueerd.

 

De machine is dan klaar voor gebruik. Uiteraard staan wij ook na ingebruikname voor u klaar om uw proces verder te optimaliseren!